Upptäck världens häftigaste och exklusivaste ekologiska konferenshotell

2014-08-13

Bild lånad HIX Island Houses

Hybridbilar och ekologiska, närproducerade och fair trade-märkta livsmedel och produkter blir allt vanligare ingredienser i våra liv. Tanken på att vår värld kräver en större omtanke för att fortsätta att existera och fungera verkar ha tagit lite mer skruv i vårt undermedvetna. Miljömedvetenheten har även smittat av sig när det kommer till hur vi reser, och framförallt hur vi väljer boende på resmålet. Vill du övernatta på ett ekologiskt eller miljövänligt hotell finns det många alternativ att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Ska du resa till Karibien eller Schweiz ska du kolla in Casa Solaris respektive Whitepod, det är två miljövänliga boenden i världsklass.

Ekoparadis i Karibien

Casa Solaris hittar du på den karibiska ön Vieques. Det sparsmakade boendet ingår i en innovativ ekologisk resort vid namn Hix Island House, som totalt består av nittio olika lägenheter fördelade på sex olika byggnader.  Casa Solaris har sex separata lägenheter med havsutsikt, kök och utomhusdusch. Det som gör Casa Solaris unikt är att det helt drivs av solenergi och ligger långt utanför öns kommersiella elnät, mitt i den karibiska naturen. Allt förbrukat vatten leds tillbaka till de vilda naturliga omgivningarna och bevattnar allt från palmer till banan- och guavaträd. Hix Island House miljötänk har lett till att resorten har blivit certifierad som en hållbar turistanläggning av den lokala turistföreningen.

Miljötänk högt ovanför havet

Whitepod är något så ovanligt som ett ekologiskt och högtekologiskt campingläger på 1700 meters höjd i de schweiziska alperna. Under vintern eller sommaren kan upp till trettio personer bo i lägret som består av femton olika stora kupolformade kapslar. Upp till fyra personer kan sova i en och samma kapsel, som är fullt utrustad likt ett vanligt hotellrum med toalett, dusch och dubbelsäng. I lägret finns alla bekvämligheter du behöver, då lägret är beläget i orörd natur långt ifrån civilisationen. På området finns även spa, restaurang och ett privat skidsystem. Whitepod är konstruerat för att ha minimal påverkan på miljön och har tilldelats en rad priser för sin innovativa design.

Sverige skall inte glömmas bort

Det finns även unikt boende och konferens här i Sverige. Mitt i Göteborgs kulturreservat ligger anrika Hotell Novotel som tagit över Carneige Porterbruks gamla lokaler. De 150 rummen ligger beläget mellan Älvsborgs fästning från 1300-talet och de Ostindiska kompaniet där rika köpmän förr huserade. På Novotels hemsida finns en infokarta med mer information om byggnaderna i närheten.